Wijn en Gaard – Over Belgische wijn

Prijzenregen tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen 2024

Medaillewinnaars Wijnkeuring van de Lage Landen 2024 (c) Ken Stoffels

De Wijnkeuring van de Lage Landen 2024 heeft een recordaantal medailles opgeleverd voor wijnbouwers uit Nederland en België. Tijdens het eerste Wijnfestival van de Lage Landen op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd werden op zondag 1 september de resultaten bekendgemaakt: maar liefst 230 medailles zijn er uitgereikt, waarvan 36 goud, 87 zilver en 107 brons. Daarnaast hebben zeventien wijnbouwers een ereprijs voor hun prestaties in ontvangst genomen.

Het aantal deelnemers aan de wijnkeuring lag dit jaar iets hoger dan vorig jaar, met een totaal van 65 wijngaarden die 285 wijnen instuurden, waarvan 13 Belgische wijnbouwers met 43 wijnen.

Ondanks het feit dat 2023 een uitdagend wijnjaar was met veel regenval, kende het ook een warme en droge nazomer. Daardoor is er zowel in België als in Nederland een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dat het ook met de kwaliteit snor zat, mag volgens de organisatoren van de Wijnkeuring blijken uit het record aantal medailles dat uitgereikt werd, namelijk 230. De aantallen gouden en zilveren medailles zijn vergelijkbaar met die van 2023, maar er zijn aanzienlijk meer bronzen medailles toegekend.

logo Wijnkeuring van de Lage Landen

Ook een aantal Belgische wijndomeinen vielen in de prijzen. In totaal behaalden ze 31 medailles, waarvan 6 gouden, 9 zilveren en 16 bronzen medailles. Vandersteene – Gemaflor behaalde zes medailles, waarvan 2 gouden. Wijngaard Ten Gaerde ging naar huis met 5 medailles. Ook Coteaux des Avelines, domein Haksberg, domein Kitsberg, domein Vigna, domein Beerbosch, domein Sassenbroek, Domaine de Doriemont en Domaine du Chapitre deelden in de prijzen.

Het juryverslag vermeldt expliciet ook het grote aantal medaillewinnende wijnen gemaakt van de hybride druivenrassen solaris, muscaris en souvignier gris. Hoewel het aantal ingezonden wijnen op basis van johanniter nog aanzienlijk is, is er een duidelijk dalende lijn merkbaar sinds 2020.

Het aantal mousserende wijnen en parelwijnen dat werd ingezonden is dit jaar ook gestegen ten opzichte van de stille wijnen, respectievelijk 12 en 8%. Met maar liefst 9 gouden medailles zijn de mousserende wijnen ook duidelijk aan een kwalitatieve remonte bezig (in 2023 was er maar 1 gouden medaille in deze categorie)

Tijdens de bekendmaking op 1 september hebben ook zeventien wijnbouwers een ereprijs ontvangen. Zij behaalden de hoogste score in één van de categorieën (wit, rood, rosé etc.) Daarnaast werden de beste wijnbouwers van de keuring beloond. Zij hebben de hoogste scores behaald voor hun 3 beste wijnen (waarvan minimaal één wit en één rood of rosé). De beste wijnbouwers van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2024 zijn Betuws Wijndomein (NL), Wijngaard Hesselink (NL) en Keulenhof (NL).

Gebaseerd op het resultaat van de afgelopen drie jaar zijn Betuws Wijndomein (NL), St. Martinus (NL), Wijngaard Hesselink (NL) en Hof van Twente (NL) gekroond tot Beste Wijngaardeniers. Een eervolle vermelding is er voor de resultaten van Belgische Wijndomein Kitsberg en het Nederlandse domein de Brabantse Wal (NL). Zij scoorden meerdere jaren op een rij hoge ogen met hun witte wijnen.

Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) is organisator van het Wijnfestival van de Lage Landen, de Wijngaarden Open Dagen en de jaarlijkse Wijnkeuring van de Lage Landen. Wijnen van deelnemende wijnbouwers uit Nederland en België worden dan gekeurd bij het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse. Een vaste organisatie van proevers beoordeelt de wijnen ‘blind’ op smaak en kwaliteit.

Foto: medaillewinnaars Wijnkeuring van de Lage Landen (c) Ken Stoffels


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *